Na de Groningse tijd heeft Ernst Schaap vooral in Amsterdam gewerkt. Er was een vrij kort intermezzo in Rotterdam, waar hij ongeveer een jaar in een groot kraakpand heeft gewoond. Hij heeft er altijd een haat-liefde verhouding met Rotterdam overgehouden. Een paar maanden voor zijn dood ging hij onder anderen naar Boymans toe. In het kraakpand aan de Swammerdamstraat in Amsterdam was het geheel behelpen en daar kwam zijn bovenbuurman Jaap Rotgans in beeld. Jaren heeft hij opslag en atelier gehad in de huizen aan de Wibaut- en Blasiusstraat. Rond 2000 kon hij echter een atelierruimte in Amsterdam Noord (Zamenhofstraat) huren. Die stond vervolgens ook in grote mate vol, maar het was een behoorlijk verschil met de vroegere situatie bij hem thuis.
De onderstaande foto geeft het atelier weer, zoals Ernst Schaap het achtergelaten heeft bij zijn dood. Op de grond ligt zijn waarschijnlijk laatste schilderij, die hij voltooid heeft.
Voorheen had Ernst Schaap zijn atelier aan huis. Dat wil zeggen: veel atelier en weinig woonruimte. De Wibautstraat gaf heel weinig mogelijkheden tot opslag en moest beroep doen op een aantal vrienden. De woonruimte aan de Blasiusstraat 34 was aanmerkelijk ruimer, maar na verloop van tijd was die extra ruimte al marginaal.
Situatie aan de Blasiusstraat 34 in Amsterdam, voordat Ernst Schaap zijn atelier in Amsterdam Noord aan de Zamenhof kreeg. Achtereenvolgens heeft hij hier de achter- en voorkamer gebruikt. In de Wibautstraat gebeurde hetzelfde met nog minder ruimte.
Deze schilderijen zijn uit de ¨ Tapies" - periode van Ernst rond 1998